Syrië-Jordanië met de camper:een prachtig avontuur.
Op 2 september 2007 vertrokken wij naar Tsjechië om ons daar als deelnemers te voegen bij een groep voor een camperreis naar Syrië en Jordanië. De reis,die in de afgelopen jaren al enkele malen is gereden,wordt begeleid door Kangaroe Caravan en Camper Travelling b.v.
De reis ving aan op 6 september in Cervana Recice in Tsjechië en eindigde op 2 november in Szeged in Hongarijë.
We rijden,ieder op eigen gelegenheid,door Tsjechië,Slowakije, Hongarije,Roemenië, Bulgarije en Turkije alvorens de landen te bereiken die het feitelijke doel van deze reis zijn.
In Tsjechië hebben we een gezamenlijke excursie naar een keramiekfabriek en een bierbrouwerij en in Sibiu ,ook wel Hermannstadt geheten, hebben we een excursie in een fraaie stad die in 2007 culturele hoofdstad van Europa is. En dat is te zien ook want er wordt hard gewerkt om de stad nog fraaier te maken.
Via overnachtingen in Boekarest en via het Bulgaarse Drjarnovo bereiken we het Turkse Edirne waar we ook een overnachting en een stadsexcursie hebben.
Hierna slaan we ons kamp op in Istanbul en wel midden in de stad op een parkeerterrein bij de Galatabrug, wel een beetje lawaaierig door het drukke scheepvaartverkeer, maar wel heel dicht bij het centrum.
Met de stadsexcursie bezoeken we de Chorakerk, we rijden langs de oude stadsmuren, bezoeken de Aya Sofya en de blauwe moskee ,wandelen over het Hippodrome, bezoeken de grote bazaar en maken een rondvaart over de Bosporus tot aan de Zwarte Zee en krijgen een geweldige indruk van deze immense stad waar meer dan 10 miljoen mensen schijnen te wonen.
De Bosporus is de scheiding tussen Europa en Azië en via één van de twee bruggen over de Bosporus rijden we dit werelddeel binnen en via Ankara bereiken we als eerstvolgende bestemming het prachtige Capadocië.
Hier hebben we ook weer een excursie door dit prachtige gebied en maken we in de vroege ochtenduren een ballonvaart ,waarbij we de zonsopkomst in de lucht kunnen bewonderen. De foto's zullen hier moeten spreken het valt niet mee om in woorden tot uitdrukking te brengen hoe mooi het hier is.
Ook maken we een excursie naar de onderaardse stad in Derinkuyu,heel bijzonder om te zien hoe groot dit is en hoeveel mensen hier konden verblijven.
Via stops in Adana en Iskenderun bereiken we de Turks-Syrische grens bij Bab el Hawa en om die te passeren blijkt geduld weer eens een schone zaak te zijn. We staan om half negen s'morgens in colonne bij de grens en pas na vier uur s'middags rijden we in colonne en met politie-escorte Syrië binnen om in Alkaser (bij Aleppo) te overnachten. Wat onmiddellijk bij binnenkomst van dit land opvalt is de armoedige indruk die alles maakt en het vuil dat overal ligt. Je gaat hier echt terug in de tijd althans zo lijkt het. Erg westers gezind zijn de meeste mensen hier niet ,onze camping heeft hoge muren rondom en dat lijkt nodig hier.
De volgende bestemming is het Craq des Chevaliers ten westen van Homs maar onderweg bezoeken we in Hama eerst de zogenaamde noria's,dit zijn immens grote waterraden die het water omhoog brengen en in een bevloeiingskanaal storten. Het grootste rad heeft een doorsnede van meer dan 10 meter en het geheel is zeer indrukwekkend.
Het Craq des Chevaliers is een enorme burcht die op een heuveltop staat en het hele gebied kon beheersen en zijn oorsprong kent uit de periode van de kruisvaarders. Tijdens een excursie blijkt de burcht zeer groot te zijn, er schijnen ooit wel 4000 soldaten in te zijn gehuisvest geweest inclusief paarden en alle andere toebehoren.
Onderweg worden we nog verrast door het oversteken van een kudde kamelen en daar stoppen we graag even voor.
Hierna gaan we via Homs naar het oosten de woestijn in en bezoeken Palmyra waar een Arabisch kasteel uit de dertiende eeuw ons bij aankomst begroet en waar opgravingen de antieke en mythische stad Palmyra ,de stad van koningin Zenobia ,ook wel Tadmor genaamd, hebben bloot gelegd. Het geheel is zeer indrukwekkend en vanaf het kasteel bekijken we s'avonds de zonsondergang in de woestijn.
Door de woestijn gaan we nu richting Jordanië en we rijden via Damascus naar Bosra ,dat betrekkelijk dicht bij de grens ligt en van waaruit we weer in colonne naar de grens zullen rijden. Tijdens het passeren van Damascus maken we kennis met de verkeersheksenketel die Damascus blijkt te zijn,we zullen op de terugreis de stad bezoeken en er nader mee kennis maken.
Ook in Bosra zijn veel opgravingen en het Romeinse theater van Bosra is het best bewaarde Romeinse theater ter wereld en echt een bezoek meer dan waard. We overnachten hier op een parkeerterrein bij de Cisterne en vandaag worden we opgeschrikt doordat twee campers schade hebben opgelopen ,waarbij één tengevolge van een aanrijding met een bus. Het ziet er ernstig uit en we vrezen dat we Bert en Caro verder zullen moeten missen maar de leiding slaagt er in om de camper zodanig te laten oplappen dat ze de reis kunnen vervolgen en er gaat een zucht van verlichting door de groep. De andere camper heeft slechts lichte schade en kan gemakkelijk de reis vervolgen.
De volgende morgen in colonne naar de Syrisch-Jordaanse grens en dat kost weer een hele dag, onvoorstelbaar welk een administratieve rompslomp men hier heeft gecreëerd en in stand houd om nog maar niet te spreken van de hier gebruikelijke corruptie maar dat hoort er allemaal bij. En in de campers wordt nauwelijks gekeken. Ook hier zijn we s'morgens rond acht uur bij de grens en kunnen we pas in de namiddag Jordanië binnen rijden ,ook weer in colonne en onder politiebegeleiding naar Jerash waar we op het parkeerterrein bij het visitorcenter van de opgravingen overnachten, gelegen aan een drukke en lawaaierige weg.Ook hier bezoeken we weer de antieke stad met een gids en s'middags krijgen we daar nog een Romeins spektakel voorgeschoteld in het Hippodroom. Volgens de overlevering werd de stad door Alexander de Groote gesticht ,maar volgens experts zou de stad rond de 4e eeuw ontstaan zijn ,de stad werd rijk van handelsroutes en vruchtbare gronden en kent ,als zoveel steden in dit gebied, een roerig verleden.
Hierna gaan we weer de woestijn in en belanden in Al Azraq, een grote woestijnoase waarvan de watervoorraden door overmatig waterverbruik, tot het minimum zijn geslonken. We kamperen bij een resthouse/hotel met een heerlijk zwembad waarvan wedankbaar gebruik maken want de temperaturen lopen hier overdag op tot boven de dertig graden en dan is een duik echt verfrissend. We bezoeken hier 3 kastelen waaronder het het oude kasteel van Azraq waar Lawrence of Arabia verbleef.
De volgende dag rijden we door de woestijn naar Amman en vandaar naar de Dode Zee ,een historische en beroemde plaats waar de hitte en de vliegen welhaast ondraaglijk zijn. Het drijven in de Dode Zee is een heel aparte ervaring maar je moet het heel erg zoute water niet aan of in je gezicht krijgen want dat is vreselijk. En na het zwemmen goed afspoelen want anders krijg je een huid die wit opdroogt van het zout.
Met een bus bezoeken we de volgende dag de hoofdstad van Jordanië, Amman ,Madaba waar een mozaïek in de Joriskerk bezienswaardig is en de berg Nebo waar Mozes zou zijn gestorven nadat hij vanaf deze berg het beloofde land had gezien. Het uitzicht is in ieder geval fraai.
Via een prachtige route over de King´s Highway rijden we de volgende dag verder zuidwaarts waarbij ons hart sneller gaat kloppen want we naderen het hoofddoel van deze reis (althans voor ons) ,de verborgen stad Petra.
Twee volle dagen hebben we de gelegenheid om op eigen houtje en in eigen tempo dit wereld-wonder te bezichtigen en dat doen we dan ook.
Eigenlijk is twee dagen veel te kort dus moeten we een selectie maken van de onderdelen die we willen bezichtigen en dat is niet eenvoudig.
We gaan steeds vroeg op pad want in de middag is het heet in de kloof en dan rusten we liever wat uit.
Het is moeilijk om Petra te beschrijven ,maar de foto's spreken voor zich hoop ik.
Vanaf Petra duiken we weer de woestijn in naar Wadi Rum.We staan daar op een woestijncamping en maken eerst een jeepsafari door de woestijn en de volgende morgen voor vertrek een kameeltocht.
Hierna rijden we naar ons zuidelijkste doel,Akaba,waar we aan de kust heerlijk kunnen bijkomen van alle belevenissen tot nu toe. Inmiddels hebben we al bijna 7000 km op de teller staan.We kunnen hier heerlijk zwemmen en snorkelen en genieten van het prachtige koraal onder water,ook de verscheidenheid en kleurrijkheid van de vissen hier is prachtig. Met een glasbodemboot maken we een tochtje boven het rif en zo kunnen de niet-snorkelaars ook het prachtige rif bewonderen.
Het vervolg van onze reis ervaren we vanaf dat moment als een thuisreis want we gaan nu weer noordwaarts. Via Jerash,waar we de heenreis ook al hebben overnacht,rijden we naar Damascus ,na eerst weer een groot gedeelte van de dag aan de grens te hebben doorgebracht, en ontdekken dat het beeld van Syrië in deze stad anders is dan het beeld van dit land buiten deze stad. Het verkeer is weliswaar zeer chaotisch maar de stad is een bezoek meer dan waard.
In Syrië blijken problemen te zijn met de bevoorrading van de brandstofpompen,op heel veel plaatsen kunnen we geen diesel tanken. Via de campingbaas in Damascus krijgen we een privé tankauto op de camping die alle campers van brandstof voorziet. Een unieke ervaring.
Vanuit Damascus maken we een busexcursie naar Ma'lula en Saydnaya en bezoeken daar de beide kloosters die veel christen pelgrims trekken.
Verder noordwaarts gaat de reis en de volgende stop is de overnachtings- plaats bij Aleppo, waar we de heenreis ook al hebben overnacht toen we Syrië vanuit Turkije binnen kwamen. Nu blijven we hier een dag om Aleppo ,de tweede grote stad van Syrië, te kunnen bezoeken.Uiteraard brengen we ook hier een bezoek aan de moskee en bezoeken de soeks en de citadel. De volgende dag weer in colonne naar de grens en Syrië uit lukt binnen twee uur,voorwaar niet gek. Hierna de grens over en Turkije in en dat levert geen problemen op.
Sommige deelnemers slaken een zucht van verlichting want je krijgt nu het gevoel terug te zijn in de beschaafde wereld. We rijden nu langs de fraaie Turkse zuidkust die soms fraaie plaatjes oplevert. We overnachten achtereenvolgens op campings in Kizkalezi,Anamur, Gundogdu (bij Serik) en Kas. In Kas maken we een excursie naar Myra, waar we de Nicolaaskerk bekijken en waar het beeld van St.Nicolaas staat.
Ook bekijken we hier rotsgraven en al weer een Romeins theater.s'Middags maken we een boottocht voor de kust en hebben nog gelegenheid om te zwemmen en te snorkelen.Ook varen we hier boven de verzonken stad Kekova en op het schiereiland Simena beklimmen we de Byzantijnse citadel die boven op een heuvel ligt.
Nadat we in Dinizli een mankement aan onze remmen hebben laten repareren bezoeken we Pamukkala waar de door de natuur gevormde kalkwanden een prachtig schouwspel bieden.
Bergama,onze volgende stopplaats, heeft een fraai Akropolis en een Romeins theater dat op een onmogelijk steile bergwand is gebouwd en plaats bood aan 15.000 bezoekers.
Na al dit moois in Azië voert onze reis ons verder noordwaarts naar Eceabat waar we met de pont de Dardanellen oversteken en in het Eurpeesche deel van Turkije weer betreden. Bij Ipsala verlaten we tenslotte Turkije en rijden Griekenland binnen en overnachten bij Kavala om de volgende dag door te rijden naar Macedonië waar we Skopje bezoeken.
Deze stad werd op 26 juli 1963 s'morgens om 17 minuten over 5 getroffen door een zware aardbeving en de klok van het oude station staat nog steeds stil op die tijd. Voor het station staat een monument wat herinnert aan dit feit waardoor 25.000 mensen het leven verloren.Onvoorstelbaar.
Na Skopje voert de route ons naar Servië waar we via Nis een koud en nat Belgrado bezoeken met een mooi uitzicht op de plaats waar de rivier de Sava in de Donau stroomt. Verder ervaren wij Belgrado als een grauwe grijze stad waar niemand lacht maar dat kan aan het weer gelegen hebben.
De volgende dag rijden we Hongarije binnen en in Szeged nemen we afscheid van elkaar.Via een overnachting in Tsjechië en een overnachting in Duitsland ,onderweg genietend van prachtige herfstkleuren,komen we op maandag 5 november weer thuis ,onze laatste stop hadden we op de dijk bij Lelystad en dat levert een mooi plaatje op om dit verslag ,na 12.628 gereden kilometers, af te sluiten.
Hieronder treft u in 3 kaartjes de reis aan met daarin opgenomen de datums en de afstanden.