Schotland 2004

Schotland, hoog(s)tepunt van Groot Brittannië.

Van 30 mei tot 7 juli 2004 maakten wij een rondreis door Groot Brittannië met als hoofdbestemming Schotland.

ferryDe snelle HSS ferry van Stena Line vanuit Hoek van Holland brengt je in 3,5 uur naar Harwich. Onze eerste stop op weg naar Schotland is in Saffron Walden om het fraaie kasteel met tuin daar te bezichtigen.

Vervolgens stoppen we in Duxford (War Memorial), Cambridge en Ely (prachtige kathedralen en gebouwen) waarna we een fraaie route langs de kust van Norfolk rijden,vanaf Cromer tot Hemstenton. Hierna rijden we via Lincoln ,Hull (familiebezoek) en Beverly naar York.

Na een rit doorHumberbridge Hull het fraaie landschap van de Yorkshire Dales rijden we via Scotch Corner naar Haltwhistle waar de Muur van Hadrianus en het Roman Army Museum zeer de moeite waard zijn.( www.vindolanda.com en www.english-heritage.org.uk/hadrianswall voor info) Via Bellingham rijden we over de A 68 Schotland binnen.

We stoppen natuurlijk even bij de grens maar er zijn geen grensformaliteiten. We starten onze rondrit door dit gedeelte van Schotland,dat als de “Borders”bekend staat en onze eerste stop is Jedburg waar we de ruïne van de Abdij bezoeken. Hierna voert de route ons langs Floor’s Castle in Kelso, Hume Castle,Mellerstain Castle ,Smailholm grensTower ,Scott’s View ,Dryburgh Abbey en Traquer House naar Edinburgh ,een moderne en ruime stad waar we met de camper gemakkelijk uit de voeten kunnen. We bezoeken hier Edinburgh Castle,dat op een rots is gebouwd,omdat zich hier onder meer de kroonjuwelen en de “Stone of Desteny”, die in de Schotse geschiedenis zo’n belangrijke rol speelt,bevinden. In het boek “De Legende van de Keltische Steen”van Michael Phillips is dit duidelijk beschreven.

We verlaten Edinburgh via de A 90 in noordelijke richting ,rijden langs de kust tot Dundee en rijden vanaf hier de mooie route via de A 93 naar Braemer en de Deeside en vervolgens de nog mooiere route over de A 939 door het gebied dat de Cairngorms heet naar Tomintoul.Via Inverness rijden we langs het bekende Loch Ness maar NessieLoch Ness laat zich die dag niet zien.

Via de A9 volgen we de oostkust verder noordwaarts en komen door leuke plaatsjes als
Golspie,(Dunrobin Castle)Helmsdale en Lybster. Bij Wick staan we een Goldspie Dunrobindagje aan de kust en zien een kleine walvis. Via Wick rijden we naar Noss Head, waar een ruïne van een kasteel staat maar waar vooral zeevogels zijn te bewonderen. Hier zien we de eerste papegaaiduikers die hier puffins heten.
John O’Groats ,de meest noordoostelijke plaats van Schotland ,blijkt vernoemd naar een landgenoot. Ene Jan de Groot heeft zich hier in het verre verleden gevestigd om een veerdienst naar de Schotse eilanden op te zetten. Op het vlakbij gelegen Duncansby Head bevinden zich duizenden zeevogels op de rotsen langs de kust ,zoals zeekoeten, alken, aalscholvers, papegaaiduikers en verschillende soorten meeuwen. Ook kun je hier Jan van Genten waarnemen ,een paradijsje derhalve voor de vogelliefhebbers. Vanuit John O’Groats worden er allerlei boottochten georganiseerd naar de eilanden en langs de kust.

Dun Dornaigel BrochVia Dunnet Head ,het meest noordelijke puntje van het Britse vasteland,rijden we naar Thurso, een flinke plaats waar we onze voorraden in de supermarkt kunnen aanvullen. Van hieruit volgen we de noordkust in westelijke richting en passeren vele leuke kleine plaatsjes.Vanaf Bettyhill besluiten we een tocht landinwaarts te rijden via de B 871 ,een weliswaar vrij smalle weg door een prachtig en vrijwel verlaten landschap. Onderweg komen we nog langs de Dun Dornaigil Broch of wat er van over is ,een overblijfsel uit de tijd dat de noormannen het hier voor het zeggen hadden.

Bij Loch Hope pakken we de kustweg A 838 weer op tot aan Durness ,de meest noordwestelijke plaats op het schotse vasteland. Vanaf hier gaan we zuidwaarts door een prachtig kustlandschap ,waarbij we smalle wegenovernachten in Kinlochbervie en de Inverewe Gardens bezoeken waar vele fraaie uitheemse bomen en planten staan.

ShieldagOok vinden we in Shieldag nog een prachtige overnachtingplaats ,gelegen op terrein van de plaatselijk school en met het verzoek om een donatie .

Voordat we de brug naar het eiland Skye nemen ( tol 0,60) bezoeken we nog het bekende kasteel Eilean Donan ,gelegen op een eilandje in Loch Duich maar verbonden met een brug.

Op Skye maken we een rondrit en zien achtereenvolgens de opvallende rots “Old Man of Stor”,de Kilt Rock waterval en we bezoeken het Museum of Island Life enSkye brug op het nabijgelegen kerkhof het graf van Flora MacDonald. Na Dunvegan Castle nog te hebben bezichtigd rijden we naar Armadale waar we de veerpont nemen naar Mallaig (31,60).

In Ardtoe vinden we aan het eind van de weg een prachtig plaatsje en omdat we eindelijk eens mooi weer hebben blijven we er een dag.In Lochaline nemen we het veer naar Mull en rijden naar het zuidwestelijke puntje van dit eiland waar Fionphort is gelegen.

De volgende dag willen we met het veer naar het eilandje Iona nemen,waar een belangrijk stuk van de geschiedenis van Schotland ligt, maar het regent de hele dag. We wachten tot de volgende dag en we hebben geluk ,het is dan nagenoeg droog. We gaan over met het veer (3,60 pp) en te voet bezoeken we Iona met de ruine’s van een “Nunnery” een museum en de “Iona Abbey” .In Fionphort bezoeken we aansluitend het Columba centrum ,gewijd aan de missionaris Columba die op Iona gewoond en gewerkt heeft.

MullHierna maken we nog een prachtige rondrit over Mull via de smalle en soms vrij slechte wegen B 8035 en B 8073 ,vinden een fraaie gratis overnachtingplaats in Calgary en bezoeken de gezelligheid rond de haven van Tobermory. In Oban zijn we weer terug op het “vasteland”en rijden eerst noordwaarts naar Glencoe waar we het Folk Museum bezoeken( 2,- pp) en het visitorcenter annex museum van de NTS (National Trust of Scotland) (2,30 pp) .In beiden vinden we interessante gegevens over de historie van Schotland ,speciaal over dat gedeelte wat zich in deze omgeving heeft afgespeeld. Beroemd en berucht is natuurlijk de slachting van Glencoe waarbij een grote groep leden van de MacDonald clan werden vermoord.

Via Loch Tulla ,waar we overnachten, rijden we over de A 82 langs Loch Lomond over de Erskine muur van hadrianusBridge bij Glasgow zuidwaarts totdat we in Girvan een mooie overnachtingsplek op een parkeerterrein langs de kust vinden. Door het mooie Dumfries & Galloway rijden we naar Lockerbie waar we de memorial van de luchtramp met de Panam-Boeing in 1988 bezoeken.

Het frivole Gretna Green ,dat we hierna bezoeken ,vormt daarmee een wel heel schril kontrast. Hierna verlaten we Schotland en maken we nog een rondrit door het fraaie Lake District,waarbij we in het Erskdale een helling stijgingspercentagetegen komen met een stijgingspercentage van 30%. We hebben al een paar maal zonder problemen een helling met een stijgingspercentage van 25% genomen ,maar omdat de weg erg smal is en het is gaan regenen besluiten we het risico niet te nemen en rijden we om.

Via de Wrynose Pass komen we in Windermere waar het zeer toeristisch is maar vooral ook erg nat want het regent. Omdat we de vele regen en de vrij lage temperaturen een beetje zat beginnen te Stonehengeraken rijden we via de snelweg naar Wales,waar we via de Pass van Llanberis een prachtig rondrit rijden,en vervolgens naar Zuid Engeland waar we Stonehenge nog graag willen zien voor de via Harwich weer naar huis gaan.

Nel en Chiel de Graaf.