Normandië 2009

Normandië: een kust vol monumenten en camperplaatsen.

Normandie is voor ons ouderen een magische streek, immers hier begonnen op 6 juni 1944 de landingen van de geallieerde troepen en werd een begin gemaakt met onze bevrijding. Dat dit niet zonder slag of stoot is verlopen wordt overduidelijk bij een bezoek aan dit gebied.
In deze Franse regio wordt op vele plaatsen herinnerd aan deze belangrijke gebeurtenis en het is de moeite waard om daar uitgebreid kennis van te nemen door het bezoeken van de musea, monumenten en begraafplaatsen in dat gedeelte van Frankrijk.

Daarnaast heeft deze regio ook nog eens veel te bieden op het gebied van landschappelijk- en stedelijk schoon en vindt je er prachtige stranden en baaien.Ook de gastvrijheid en vriendelijkheid van de Fransen is hier opvallend.

Wij reden naar Frankrijk via Antwerpen ,hielden daarna richting Brugge aan en stonden de eerste nacht op camping "Zeepark" in De Panne. De volgende dag via Calais-Boulogne sur Mer-Abbeville en Bolbec naar Etretat waar we een plaatsje vonden op de gratis camperplaats bij het oude station.

Boulevard EtretatEtretat is een elegante badplaats gelegen tussen twee imposante klifcomplexen aan weerszijden van het stadje.Zeer fotogeniek derhalve met een gezellige boulevard.

pont de NormandieVia de Pont de Normandie, de brug over de rivier de Seine rijden we naar Honfleur,een gezellig stadje met een grote camperplaats, en van daar langs de kust naar Deauville waar we een gratis camperplaats vinden met alle faciliteiten(ook gratis).Over gastvrijheid gesproken.Via de D 513 rijden we naar Ranville/Benouville waar het Pegasusmuseum, genoemd naar de gelijknamige brug, zeer de moeite waard is. In het museum is uitgebreide informatie te vinden over de luchtlandingen,die hier op D Day plaats pegasus brugvonden en waarbij de brug onbeschadigd kon worden ingenomen, hetgeen van eminent belang was voor het offensief van de geallieerde troepen.


Ook veel informatie over de gebruikte "gliders", zweefvliegtuigen, getrokken door andere vliegtuigen, waarin mensen en materieel werd aangevoerd.

In Vers sur Mer bezoeken we nog het museum Amerika Gold Beach maar dit was duidelijk minder indrukwekkend.

IArromanchesn Arromanches,onze volgende bestemming ,met ook weer een prima camperplaats, bezoeken we natuurlijk het bekende Museum de Debarquement waar op verschillende wijzen uitgebreid kennis is te nemen van de geallieerde landingen en de aanleg van de oorlogshaven voor de kust ten behoeve van de grootschalige aanvoer van troepen,materieel en voorraden.Zeer indrukwekkend.Ook een bezoek aan Arromanches 360,een bioscoop met 360 graden beeld ,dus rondom , is zeer de moeite waard.De beelden zijn zo indringend dat je je in het oorlogsgeweld waant. Zeer de moeite waard.

Begraafplaats Am.militaren

Ook de Amerikaanse begraafplaats bij Colleville sur Mer,waar bijna 10.000 militairen een laatste rustplaats hebben gevonden,is een bezoek zeker waard. De begraafplaats maakt een zeer verzorgde indruk en er is ruime parkeer- gelegenheid.

In Vierville bezoeken we het D Day museum waar zeer veel spullen uit de oorlog zijn verzameld.Het pointe du hoc
museum maakt van buitenaf een wat rommelige indruk maar is een bezoek zeker waard.

Na afloop rijden we naar Pointe du Hoc,een landingsplaats met stijle rotsen, waar zeer veel militaire de dood vonden alvorens de hier gevestigde geschuts-
opstellingen konden worden ingenomen.Het gevechtsterrein is onaangeroerd gelaten en ligt er ,als monument, nog zo bij zoals het er na afloop van de gevechten uit zag. Wat is hier bloedig strijd geleverd.
Op het nabijgelegen parkeerterrein hebben we,tesamen met 3 franse campers ,overnacht.

Via Grandcamp-Maisy zoeken we de baai op,het is inmiddels 28oC,en vinden in de richting van Isigny een prachtige plaats aan de baai waar we,tesamen met meerdere, vooral franse campers,genieten van het prachtige uitzicht en het mooie weer.Via Isigny sur Mer en St.Marie du Mont rijden we vervolgens naar Utah Beach en het daar gevestigde museum. Hier bevinden zich ook nog de restanten van vele bunkers,die de Duitsers hier hebben gebouwd. Ook zijn er verschillende monumenten ter nagedachtenis in deze streek.

In St.Mere EgliseSt.Mere Eglise, waar de parachutist John Steele in de kerktoren bleef hangen en daardoor beroemd werd, bezoeken we uiteraard de kerk en maken foto's van de toren waaraan een levensgrote pop aan een parachute is opgehangen. Ook het tegenover de kerk gevestigde museum is de moeite waard. parachutistDe camperplaats is aan de voet van de kerk op het plein maar wij zoeken liever een rustiger plaats op en rijden naar St.Vaast la Hougue waar de camperplaats naast de camping ligt en door de eigenaar van de camping wordt geexploiteerd. Voor € 8,- sta je hier lekker rustig met alle voorzieningen.
St.Vaast blijkt een mooi stadje te zijn met een flinke haven waaromheen alles zich lijkt af te spelen.
Ook moeten er mooie stranden zijn maar wij hadden te maken met regenachtig weer dus zijn we daar niet geweest.

landschap
Verder langs de kust is Barfleur ook zo'n leuk stadje met een flinke haven.Wij rijden verder naar Gatteville-le-Phare en vinden bij Pointe de Barfleur links van de vuurtoren (phare) een mooi plekje aan de kust waar we overnachten.

Langs de kust is het hier prachtig en we zwerven van dorpje naar dorpje totdat we in Cherbourg komen wat een flinke stad is.Wij rijden rond de haven en doen hier onze boodschappen. Verder langs de kust (zuidwaarts) komen we via Greville in Digulleville terecht waar we aan de kust weer zo'n prachtige overnachtingsplaats vinden. We staan hier met 7 campers,3 fransen,3 langgenoten en een belg.Internationaal gezelschap dus. s'Avonds zie ik dat één van mijn banden lek is en verwissel ik nog een wiel.

Cap de la HagueDe volgende dag is Cap de la Hague ,het meest westelijke puntje van Normandie, ons eerste doel en dit kan met recht een bijzonder plekje genoemd worden met zijn vuurtoren en zijn haventje. Vanaf hier gaan we weer zuidwaarts langs de kust waar we overal zicht hebben op de Engelse kanaaleilanden Alderney,Jersey en Guernsey. Nez de Jobourg is ook zo'n fraai punt met prachtig uitzicht en hoge rotsen.

HunebedBij Beaumont gaan we op zoek naar een hunebed met de naam "Pierre Pouquelée"
(wat de naam betekent zijn we niet te weten gekomen) wat we na enig zoekwerk vinden. Het is hooggelegen en we hebben een prachtig uitzicht op de omgeving. Ook is er een prachtig heideveld dat al begint te bloeien.haventje Cap de la HagueIn Vauville vinden we een camping municipal aan zee met alle voorzieningen en voor € 12,- staan we hier prachtig met een heerlijke warme douche en een groot strand tot onze beschikking.

Bij Biville bezoeken we het gebied van Calvaire des Dunes maar dat blijkt niet zo bijzonder te zijn want zulke duinen hebben we in eigen land ook genoeg.

Verder langs de kust zuidwaarts treffen we vele mooie plekjes om even rond te kijken, s´avonds vinden we in Lessay weer zo´n gratis camperplaats met gratis stroom en water, fantastisch.

In Pirou bezoeken we het Chateau de Pirou dat zeer de moeite waard is. Met behulp van vrijwilligers wordt het gerestaureerd en dat is hard nodig maar het gedeelte dat gereed is mag gezien worden.

Verder langs de kust zwervend komen we,nadat we diverse leuke dorpjes zijn gepasseerd, in Granville terecht,een zeer karaktervol stadje gebouwd op een in zee uitstekende rots met uitzichtpunt Pointe du Roc. Ook is hier een prachtig zeeaquarium en er is de Èglise notre Dame,een granieten kolos.

Omdat het weer is verslechterd zoeken we in Jullouville een camping op,kunnen we gelijk de was doen.

De volgende dag is Mont St.Michel ons doel en we kunnen hem van ver al zien. Bij de Mont is een uitgebreide parkeer- voorziening voor campers ,voor 8 euro per nacht kun je hier staan (zonder voorzieningen) en daar wordt druk gebruik van gemaakt. Mont St.Michel


michaelDe Mont St.Michel is zeer toeristisch en ondanks het naseizoen is het nog behoorlijk druk. Maar er is veel ruimte binnen de muren en derhalve alle ruimte om te genieten van de gezelligheid en het indrukwekkende klooster.


Hierna besluiten we onze trip door Normandie en rijden via Cean-Lille en Antwerpen weer naar huis in de vaste overtuiging dat we hier nog wel eens terug zullen komen. En tenslotte wacht Bretagne nog op ons bezoek,