Kreta 2016
Vier weken Kreta met een camper.

Van 26 mei tot 23 juni 2016 huurden wij een camper van Candia Campers en in deze vier weken verkenden we daarmee het hele eiland.

Zoals beloofd werden we na aankomst op het vliegveld van Heraklion keurig opgehaald en naar Gouves gebracht waar de camper al klaar stond. Omdat wij ervaren camperaars zijn waren instructies niet of nauwelijks nodig en na het opmaken en ondertekenen van het huurcontract reden wij al vrij snel langs de kust oostwaarts.

Om rustig te kunnen acclimatiseren besloten we de eerste twee dagen op een camping te gaan staan en dat werd de camping in Sisi.Deze camping heeft beperkte voorzieningen maar wel een heerlijk zwembad (met gratis wifi). Ook maakten we een wandeling langs de kust, die hier rotsachtig is, naar Sisi, een heel leuk en gezellig plaatsje met een prachtig overdekte boulevard met Oleanders en Bougainville.sisi Vanuit de haven van Sisi kun je ook een boottochtje maken.


Na Sisi begonnen wij echt aan onze reis over Kreta en als eerste bezochten we de opgravingen bij Malia. Deze staan vanaf de grote weg goed maliaaangegeven en er is voldoende parkeergelegenheid. Ze zijn zeker een bezoekje waard.

Hierna een klein stukje terug richting Heraklion en daarna linksaf de bergen op richting Lassithi hoogvlakte, een aparte ervaring, eerst flink klimmen en daarna kom je in een relatief vlak en overwegend agrarisch landschap terecht met veel schapen.

Onderweg bezoeken we het klooster Panagia i Kera dat mooi tegen de berg gelegen is. De toezichthoudende non geeft ons een stuk brood dat wij geacht worden op te eten. Omdat ze ons nogal in de gaten houdt voelen wij ons genoodzaakt om dat dan ook maar te doen maar er zit niet veel smaak aan en het is gortdroog.

Het Homohomosapiens Sapiens Museum van mijnheer Petrakis, dat iets verderop ligt, kun je niet missen, de molens zijn al van afstand te zien. Hij heeft het museum zelf gebouwd en er is van alles te zien. We mogen er s’nachts blijven staan maar wij kiezen er voor om door te rijden naar Dikteo Andro waar we de druipsteengrot willen bekijken. We vinden een prima plekje bij een restaurant vanwaar we de volgende morgen de toch wel flinke klim/wandeling naar de grot ondernemen. De druipsteengrot is niet groot maar zeer de moeite waard. 

In Agios Nikolaos parkeren we op het grote parkeerterrein bij de Marina dat agionikoloasop zondag gratis blijkt te zijn. Wandelend kunnen we nu de fraaie stad bekijken en vooral het centrum rond het Voulismenimeer is uniek om te zien. Bij Kalo Chorio vinden we een ruim kiezelstrand met voorzieningen en daar blijven lekker een nachtje staan. Richting Sitia bezoeken we nog het prachtige dorpje Mochlos, demochlos straten zijn een beetje krap maar het parkeerterrein is bereikbaar en de mooie plekjes aan het water zijn dan maar een paar honderd meter lopen. In Sitia vinden we weer een mooi plekje aan de haven. Vai Beach heeft een prachtig palmenstrand en dat betekent dat het strand erg in trek is. Wij staan een paar nachten op het parkeerterrein en vooral de avond en nacht is heel rustig want iedereen vertrekt.

In Kato Zakros ,ook weer zo’n leuk dorpje aan de kust, kunnen we op het xerokamposparkeerterrein van een restaurantje overnachten en uiteraard maken we s’avonds gebruik van de diensten van dit restaurant. De prijzen zijn hier bijna nog vriendelijker dan de mensen, wat een mooi plekje. Xerokampos is ook weer zo’n mooie plek om te overnachten, er is een klein stukje zandstrand aan een soort zwemkom en daar is het heerlijk verblijven. 

Langs de zuidkust, waar we nu rijden, is het lekker rustig terwijl de wegen goed zijn en dat staat ons wel aan. Het klooster van Moni Kapsa is het monikapsabezoeken waard en ook de klim naar de kloostergrot is apart. Wel gaat het klooster om één uur dicht maar wij waren gelukkig op tijd. Ierapetra is een vrij grote plaats en dus prima om boodschappen te doen en daarna weer snel door naar de rustige plekjes Bij Keratokampos staan we s’nachts keratokamposmoederziel alleen aan een strand en we voelen ons geen moment ongemakkelijk. Het lijkt vanzelfsprekend te zijn dat je vrij kampeert hier, dat kan ook niet anders want er zijn hier nauwelijks campings. .

Bij Tsoutsouros stopt de voor ons berijdbare kustweg en moeten we een stuk landinwaarts, we rijden door een prachtig gebied om uiteindelijk in het fraaie Agia Galini de camping op te zoeken want er moet gewassen worden.

Agia Galini is beslist één van de mooiste plaatsen op Kreta en het is heerlijk om hier enkele dagen te verblijven. Via een prachtige rit, deels door de binnenlanden, frangokatellokomen we in Frangokastello (nadat we onderweg nog het leuke Spili bezocht hebben) waar we de restanten van een Venetiaanse vesting kunnen bekijken. Alleen de buitenmuren staan nog maar geven een goede indruk van de oorspronkelijke omvang van de vesting. Chora Sfakion heeft een haven waar we een veerboot langs de kust zouden kunnen nemen maar vanwege de harde wind besluiten we daarvan af te zien.

Wij verlaten de kust en rijden richting Chania en overnachten in Vryses op een parkeerterrein achter de winkelstraat. S’Nachts rond 3 uur worden we wakker van luid gezang, er is blijkbaar iets te vieren. Bij Kalives komen we weer aan de kust, de noordkust, en omdat het nogal een warme dag is hebben we daar een plekje aan het strand gezocht. Het was er vrij druk maar we konden toch redelijk snel een plekje vinden. Voor de overnachting gaan we naar de camping in Chania ,hij is een beetje moeilijk te vinden maar het lukt. De volgende morgen rijden we naar Kissamos ,het uiterste NW van Kreta. Het is hier vrij rustig en weinig toeristisch, na een winderige oonderwegvernachting daar rijden we langs de westkust naar Elafonisi waar een groot en druk door dagjesmensen bezocht zandstrand is. Er is een grote parkeergelegenheid waar je prima kunt overnachten maar er zijn geen voorzieningen en het dichtstbijzijnde restaurant ligt op een flinkeelafonisi loopafstand. Het strand is prachtig en met mooi weer is dit beslist een ideale plek maar we treffen het niet met het weer, geen zon en harde wind, dus vertrekken we de volgende morgen weer.

Om in Paleochora te komen moeten we eerst een stuk dezelfde weg terug rijden maar de route is prachtig. Paleochora is een mooi plaatsje met een gezellige boulevard maar er is maar weinig zandstrand. Vanuit Paleochora nemen we de “groene route” via Prodromi en Kambanos naar de toegang van de Samariakloof. Dit is een schitterende route, je komt vrijwel niemand tegen en het landschap is overweldigend mooi maar de wegen zijn af en toe wel erg smal. We nemen een kijkje bij de ingang van de beroemde Samariakloof en vervolgen onze route richting Chania, in het plaatsje Skines vinden we een prima overnachtingsplaats tussen de sinaasappelboomgaarden waarbij we s’avonds worden verrast met een emmer vol heerlijke sinaasappels.

stavrosVia Chania rijden we naar Stavros op het schiereiland Akrotiri waar we op een rotsstrand overnachten. Het is hier toeristisch maar niet te druk en er zijn leuke restaurantjes. Via Chania gaan we verder langs de kust en in Kalives is een heerlijk strand, heerlijk want het is inmiddels ruim boven de 30 graden. Na weer een overnachting bij een restaurantje gaan we de volgende dag naar Arkadi want we willen het Holy Monasteri zien en dat is zeer dearkadi moeite. Na afloop terug naar de kust lekker afkoelen in zee op camping Elisabeth. Heerlijk plekje. Op de route naar het eindpunt bezoeken we nog de beroemde opgravingen van Knossos en na nog een nachtje ergens langs het strand ten oosten van Heraklion eindigt onze reis waar we ook begonnen zijn, in Gouves.

Vrij kamperen is op Kreta geen enkel probleem, er rijden heel weinig campers op het eiland en men vindt het vanzelfsprekend dat je ergens parkeert en daar ook s’nachts blijft staan we hebben nergens op het eiland een onveilig gevoel gehad, ook niet toen we moederziel alleen ergens aan de zuidkust aan een strandje stonden. We hebben ons lange tijd afgevraagd of er wel politie was op het eiland maar later aan de drukkere noordkust hebben we toch wel regelmatig politie gezien.

 Wij kijken terug op een zeer geslaagde vakantie met een camper van Candia Campers die we van harte kunnen aanbevelen.Wij zijn zeker van plan om nog een keer naar dat prachtige Griekse eiland te gaan (want er is nog veel meer te zien) waar het zo aangenaam verblijven is.

En ook van de service van Guus en familie maken we nog graag een keer gebruik.Kreta tot ziens! 

Nely en Chiel de Graaf.            

websites:http://www.candiacampers.com/index.php/nl/ 

http://www.kretavoorbeginners.nl/

 http://www.top10bezienswaardigheden.nl/griekenland/kreta.htm

http://www.mooistedorpjes.nl/landen/griekenland/kreta/