Italië 2014
Bella Italia 2014.

bella italia routeItalie is een land met een rijke geschiedenis.Van die geschiedenis is ook veel bewaard gebleven en nog te bezichtigen. Dat maakt een reis naar deze bestemming aantrekkelijk. Steden als Rome en Florence hebben veel moois te bieden en dat wilden we graag nog eens gaan bekijken. Maar tegen bolognahet organiseren en op eigen houtje uitvoeren van de stadsexcursies zagen we op. Reden waarom we besloten deel te nemen aan de ANWB kampeerreis Bella Italia van 6 t/m 28 september 2014. Bij zo’n reis zijn begeleide excursies naar deze steden inbegrepen, reden voor ons om voor deze reis te kiezen. Plaats van samenkomst was het Zuid Duitse Lechbruck bij Fussen.

Wij vertrekken op zondag 31 augustus uit Wervershoof en ons route voert ons, via overnachtingen in Grubbenvorst, Koblenz, Aschaffenburg, Creglingen, Dinkelsbuhl en Landsberg am Lech, en via een gedeelte van de bekende Romantische Strasse naar camping Via Claudia in Lechbruck waar we kennis maken met leiding en overige deelnemers van deze reis. De groep wordt begeleid door toeristisch begeleider Jacques de Bruin en echtgenote Jeanne, voor de technische gedeelte waren Jan en Truus Herrijgers aanwezig. De groep bestond daarnaast uit 11 deelnemende equipes waarvan 8 met caravan en 3 campers.

De eerste bestemming is Bologna, we rijden daar in twee dagen naar toe via de Brenner pas ,met een overnachting op Hotel-Camping Steiner in Laufers bij Bolzano. In Bologna is camping Citta di Bologna onze verblijfplaats. Bij aankomst is het warm en de aanwezigheid van een zwembad is dan ook heerlijk. De stad Bologna wordt bezocht met een romebus excursie en onder leiding van een Nederlands sprekende gids. Het ontmoetingspunt in Bologna is het Piazza Magiore en aan het plein ligt de San Petronio Basiliek die we bezoeken. Ook het middeleeuws Museum is zeer interessant, vooral met de duidelijke uitleg van onze gids. Uiteraard wordt tussendoor koffie gedronken en de lunch gebruikt. Na een vermoeiende maar boeiende dag brengt de bus ons weer terug naar de camping.

De tweede bestemming is Rome en onderweg worden we getrakteerd op wat regen en mist tijdens de rit door de bergen. In Rome blijkt camping Tiber na zware regenval half onder water te staan maar nu schijnt de zon en de voor ons gereserveerde plaatsen, direct aan de rivier, zijn gelukkig droog. Met gids Marieke gaan we de volgende dag de stad in en daar is heel veel te zien. We beginnen bij het rome2Forum Romanum en het Colosseum waar we ondergedompeld worden in de geschiedenis van Rome. Daarna wandelen we via Monument Victor Emanuel en Castel San Angelo naar het Sint Pietersplein waar we natuurlijk een uitgebreid bezoek aan de Scollosseumint Pieter brengen. De tweede dag bezoeken we Villa Borghese met zijn prachtige Galerie waarna we via een prachtig uitkijkpunt over de stad en de beroemde Spaanse trappen naar Piazza del Popolo wandelen. De Trevi fonteinen slaan we over omdat ze gerestaureerd worden. Hierna hebben we een rustdag om al deze indrukken goed op ons in te laten werken.

Vanuit Rome gaan we naar Castiglione del Lago aan het Meer van Trasimeno aan de rand van het mooie en welbekende Toscane. We maken een bustoer door Toscane en bezoeken fraaie plaatsen als Montepulciano, Montalcino en Pienza. Op eigen gelegenheid maken we met de camper een rit rond het meer, zeer de moeite waard. Langs het meer vinden we verschillende mooie plekjes om te stoppen en we spotten veel vogels en een groep muskusratten.florence

toscaneVia een route door het mooie Toscaanse landschap rijden we naar Florence (Firenze) waar Camping Il Pogetto onze uitvalsbasis is voor het bezoeken van deze fraaie stad. We hebben vanaf het Piazzale Michelangelo een prachtig uitzicht over de stad, waar we vervolgens door wandelen, de enorme Dom bewonderen en de vele kunstwerken zien die de stad rijk is. Uiteindelijk komen we bij de beroemde Ponte Vecchio uit. Wat een prachtige stad.

Nog kan al dat moois niet op, we rijden naar Lazise aan het Gardameer en bezoeken van daar uit Verona, een iets minder grote maar desondanks niet minder fraaie stad, de stad van Romeo en Julia. We zien het geboortehuis van Romeo maar de grootste publiekstrekker is toch wel de enorme Arena, bekend van de vele opera-uitvoeringen die daar plaats vinden. Maar ook de binnenstad van Verona is erg mooi en doet verrassend gezellig aantoscane2. veronaOok een uitgebreide lunch op een terras aan een plein in het centrum draagt bij aan die indruk, evenals het prachtige weer. Op onze vrije zaterdag gaan we met de boot vanuit Lazise naar Sirmione, een gezellig stadje gelegen op een landtong in het Gardameer, een mooi besluit van onze reis.

Op de laatste dag rijden we weer via de Brenner pas terug naar Oostenrijk en op de Schlosscamping in Volders hebben we ons afscheidsdiner en besluiten deze fraaie reis waaraan we, mede dankzij de perfecte reisleiding, nog lang met genoegen zullen terug denken.