Hongarije 2008 en 2014

Hongarijë:land van cultuur en poesta.

Verslag 2008 beneden. 

Onze route:

Hhongarije routeongarije 2014.

 

Van 18 mei tot 18 juni 2014 maken we opnieuw een reis naar Hongarije. We stippelen een route uit door Duitsland die ons langs andere wegen voert dan vorige reizen. Onze eerste overnachtingsplaats is in Kamen, bij Reisemobil Brumberg ten noorden van Dortmund, een gratis plaats bij een camper- en caravanbedrijf. Vanuit Kamen rijden we via de A1, de A4 en A44 naar weg 445 die ons via het bekende Winterberg naar Fulda voert met een overnachting op de camperplaats. Vanaf de gunstig gelegen camperplaats kunnen we te voet fuldahet mooie centrum van Fulda bezoeken en dat blijkt alleszins de moeite waard te zijn. 

Verder zuidwaarts rijden we via de A 7 en de A3 en overnachten in Neustad i.d.Oberpfalz op de gratis camperplaats om de volgende dag een plaatsje te vinden op camperplaats passauIlzbrucke in Passau, dicht bij het mooie centrum dat vanaf de camperplaats te voet prima is te bereiken. Passau heeft een prachtig centrum en is mooi gelegen aan de Donau op de plaats waar de Inn en de Ilz in de Donau stromen, vandaar de bijnaam ”Drie stromen stad”. 

Na ons bezoek gaan we zuidwaarts langs de Donau en omdat de weg aan deze kant van de rivier niet door loopt nemen we een pontje om naar de overkant te komen, een leuke ervaring. Daarna blijven we de prachtige route langs de Donau volgen en in Au a.d.Donau overnachten we op de camping om daarna via Melk naar Wenen te rijden waar we op camping Neue Donau overnachten. Vanaf de camping gaan we de volgende morgen dwars door de stad en via Au naar de Hongaarse grens en binnendoor naar Györ. Aan de Donau, die ook door Györ stroomt, vinden we na enig zoekwerk een prima parkeerplaats en te voet bezoeken we het centrum van de stad. Dat blijkt bijzonder veel te bieden te hebben, we bezoeken middeleeuwse ruïnes, het Bisschoppelijk Paleis, de Kathedraal van Györ en we wandelen door het centrum naar het Szechenyiplein waar het gezellig druk is vanwege het weekend. Op camping Piheno, gelegen aan weg 1, zo’n 5 km ten noorden van Györ, overnachten we.gyr

Verder langs deze weg richting Estergom vinden we nabij Komarom de Monostor-vesting, een zeer uitgebreid vestingwerk komaromaan de Donau met daarbij een tentoonstelling van oud militair materieel en een bakkerijmuseum. Estergom, waar we op de camping overnachten, wordt overheerst door de Dom, vanaf dit geweldige bouwwerk heb je een prachtig uitzicht over de Donau en de omgeving.

Bij Szob, een tiental kilometers stroomafwaarts vanaf Estergom, nemen we de pont over de Donau en beginnen aan een rit door het Duna-Ipoly Nationaal Park. Hier vinden we uitgestrekte bosgebieden en soms smalle en minder goede wegen maar wel prachtige natuur. We rijden via Marianostra-Kospallag-Varoce-Retsag en Balassagyarmat naar Ipolytarnoc waar we het fossielenmuseum bezoeken. In Höllökö is de geplande camping gesloten en we vinden uiteindelijk bij Szurdospuspöki een restaurant waar we kunnen overnachten. De volgende dag via Gyongyos en Matra naar het koetsmuseum van Paradfüred dat zeer de moeite waard is. In Sirok op camping Var (aan de voet van een heuvel met daaegerrop een prachtig kasteel en van daar een schitterend uitzicht) brengen we de nacht door in gezelschap van een grote groep schoolkinderen die daar een logeerweek doorbrengen. sirok

In Eger bezoeken we de Burcht met het Bisschoppelijk Paleis, ook is er een schilderijen- en een cultuur-historische tentoonstelling, alles gelegen binnen de burcht en zeer de moeite waard. Na een overnachting in Szarvasko rijden we door het prachtige Bukh NP, bij Szentelek bekijken we nog een kasteelruïne en bij Diosgyor een oude staalfabriek die nu museum is. Via Miskolc en Nyekladhaza gaan we naar de camping bij het Termaalhotel in Tiszauvaros waar we als campinggast van de heerlijke termaalbaden gebruik kunnen maken.

De volgende dag rijden we via Folyas en Tiszacsege naar Hortobagy waar we op de Pusta Camping een aantal dagen genieten van de rust op de pusta. Op de dag van aankomst is er naast de ingang van de camping een jaarlijkse familiedag waaraan alle families van Hortobagy mee doen. Iedere hortobagy-pustafamilie heeft een soort marktkraam met zitgelegenheid en bereid daar een gerecht waarvan iedereen mag meegenieten en van die uitnodiging maken we graag gebruik. Uiteraard wordt daar een palinka bij geserveerd. Met een bus brengen we in de middag nog een bezoek aan een dierenopvangcentrum waar we ,naast vele vogels, ook vossen en wolven kunnen bewonderen. De volgende dagen maken we een paar heerlijke fietstochten ovosver de pusta en genieten van de weldadige rust die hier heerst.

Na vier dagen vervolgen we onze reis en rijden een mooie route via Tiszafüred-Fegyvernek en Szolnok naar Tiszakecske waar we weer zo’n heerlijke termaalcamping vinden, als gast van de camping mogen we onbeperkt gebruik maken van de termaalbaden.

bugacpustaVia Kecskemet rijden we naar Fulophaza waar we een ritje maken door Kiskunsagi NP, de wandelende duinen, die hier ergens moeten zijn, kunnen we helaas niet vinden, maar het is hier mooi en heel erg rustig. Daarna rijden we naar de Bugacpusta, weer zo’n heerlijke en rustige plek waar we een ritje maken met een paard en wagen om naar de paardenshow te kijken, interessant om te zien wat die mensen allemaal met die dieren kunnen doen.

In Dombovar, dat we via Dunafoldvar bereiken is niet zo veel bijzonders te zien, maar Kaposvar heeft een heel mooi kaposvarcentrum, autovrij dus heerlijk om te wandelen. In Szenna, iets ten zuiden van Kaposvar, is een openluchtmuseum dat een prima beeld geeft van hoe men hier heeft geleefd en misschien af en toe nog wel leeft. In Nagyatad is een beeldenpark, er staan daar grote houten kunstwerken in een groot weiland maar om nou te zeggen dat we er ondersteboven van waren, nee, het viel ons nogal tegen. Omdat het zeer warm is rijden we naar Kesthely aan het Balatonmeer om daar een dagje rust te nemen op camping Zala.

borgatafurdVia weg 64 zien we bij Sumeg een burcht op een heuvel die je van ver al kunt zien. In Borgatafürdo vinden we weer zo’n heerlijke termaalcamping die uitnodigt om een paar dagen te blijven genieten van dat heerlijke warme water hier. Via Sopron verlaten we Hongarije en na opnieuw een overnachting op camping Neue Donau in Wenen rijden we via Tsjechië, waar we familie bezoeken, terug naar Nederland, nu via de snelste route door Duitsland over de A6 en A3 met overnachtingen op camping Rangau in Dechsendorf (bij Erlangen) en camperplaats Caravan Meier in Leverkusen.

Na 4200 km zijn we op 18 juni 2014 weer thuis na een mooie reis.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Verslag van een rondreis met de camper door Hongarijë in 2008.

Heenreis.

Op 13 juli 2008 startten we onze reis naar Hongarije,we rijden via Oberhausen en nemen daar de 2 en Hombergvervolgens de 44 om via Kassel te rijden, een route die wel iets langer is maar ons in het verleden goed is bevallen. In het fraaie stadje Homberg vinden we een fraaie wohnmobilstellplatz met stroom en sanistation en alles is gratis.

We vervolgen de route via de 7 en de 4 over Eisenach, Erfurt en Jena en nemen daarna de 9 richting Hof. Bij Hof verlaten we de autobaan en gaan via de 92 richting Tsjechië en vinden in Bad Brambach,10 km voor de grens, een overnachtingsplek voor € 6 bij het zwembad.De volgende morgen over de grens en hier vinden we meteen al de eerste Asia-markt waar je allerlei nagemaakte merkkleding kunt kopen en nog veel meer spullen maar dat heeft niet onze interesse. Wel kunnen we hier nog even wat euro's wisselen voor Tsjechische kronen. Via Cheb gaan we richting Pilzen en treffen hier enkele fraaie en rustige routes.In Zruc ,ca 15 km boven Pilzen, bezoeken we het Airpark (website: www.airpark.wz.cz )waar veel oude vliegtuigen zijn samen gebracht, maar ook veel oude tanks en andere legervoertuigen en zelfs een standbeeld van Stalin .Huis Nancy en RonEen bezoek meer dan waard en voor 100 kronen ben je beslist niet bekocht. Daarna rijden we naar Lhota pod Racem waar we een nachtje bij familie doorbrengen.Omdat we Wenen willen bezoeken rijden we van hier via Pisak, Ceske Budovice naar Nove Hrady waar we op camping Veveri ,diep verstopt in de bossen en slechts bereikbaar over een vrij slechte en smalle weg door het bos,voor 220 kronen de nacht doorbrengen.

De volgende morgen zetten we in de stromende regen koers richting SchönbrunnOostenrijkse grens en rijden vervolgens via Gmund, Schrems en Horn naar Wenen waar we op camping Neue Donau een prima overnachtingsplek vinden. De in de campinggids aangegeven overlast van de naastgelegen snelweg en de aan de andere zijde gelegen spoorbaan blijken enorm mee te vallen. We boeken een stadstour op de camping (€ 36 pp)en worden de volgende morgen vanaf de camping opgehaald. De tour omvat een rondrit door Wenen langs alle bezienswaardige gebouwen en een bezoek aan Schönbrunn met rondleiding. Dat we op eigen gelegenheid terug moeten naar de camping hadden we niet begrepen. Maar Wenen blijft de moeite waard, hoe dan ook.
kaart
We verlaten Wenen in zuidelijke richting en rijden via Eisenstadt naar de grens met Hongarije en
vandaar naar
Sopron waar de beide campings gesloten blijken te zijn. Sopron is een bezoek zeker waard dus zoeken en vinden we een parkeerplaats bij een klein winkelcentrum en verkennen Sopron op de fiets. Het centrun (Belvaros)herbergt vele fraaie bouwwerken zoals het Stadhuis uit 1896,het Fabriciushuis,het Stornohuis,waar Sopronkoning Matthias ooit woonde en vooral de Poort der Trouw met de Brandwachttoren die een prachtig uitzicht over stad en omgeving biedt. Bij de toeristinfo informeren we naar een camping en we krijgen een gratis kaart met alle campings in Hongarije. De beide campings in Sopron blijken opgeheven te zijn wij vinden een prima camping in Hegykö 25 km verderop. Er zijn hier twee campings naast elkaar,camping Termal is de kleinste en 100 meter verderop is de ingang van Camping Sara-Termal. Alleen deze laatste heeft echte termaalbaden,de camping is onderdeel van het termaalbadencomplex en alles ziet er goed en verzorgd uit.

Fertöd Op de fiets bezoeken we de volgende dag in Fertöd het fraaie Esterházy paleis ,een tochtje van ca. 25 km heen en weer.Drie eeuwen lang was de familie Esterházy een van de rijkste en machtigste van Hongarije, leden van deze familie bekleedden diverse politieke en militaire ambten onder de Habsburgers,de basis voor hun dynastie werd gelegd door graaf Nikolaus Esterházy(1583-1645) en zijn zoon Paul. De naam is afkomstig van de plaats Esterháza in het huidige Slowakije.

Via Fertöd en weg 85 rijden we de volgende dag naar Kapuvar, waar de fraaie St.Annakerk het bekijken waard is, daarna naar Csorna met een prachtige kerk naast het museum(maandag gesloten) en vandaar naar Papa waar ook weer een Esterházy-paleis is te bewonderen,echter alleen aan de buitenkant wegens de renovatie,en een prachtige St.Stefanskerk. Via weg 83 langs Veszprem (is ook zeer bezienswaardig maar dat bewaren we voor later)strijken we neer op de camping van Szekesfehérvár bij het sportcentrum.

Vanaf de camping is Szekesfehérvár prima met de fiets te bezoeken, ook te voet is de afstand in een half uurtje te overbruggen. Het centrum is zeer de moeite waard. Er is een prachtige Cisterciënzerkerk, een Bisschoppelijk Paleis met daarachter de Tuin der Ruïnes,twee fraaie kerken, een heel leuk poppenmuseum(met Nederlandse handleiding)en het Borykasteel dat buiten het centrum ligt. Ook moet u de klok op Kossuthstraat 9 niet vergeten.

De volgende morgen rijden we in de stromende regen via weg 7 langs Velence en Martonsvasar naar Budapest Haller camping Budapestwaar we op Haller Camping (het is inmiddels weer droog) een overnachtingsplaats vinden op fietsafstand van het centrum.Budapest op de fiets is prima te doen hoewel fietspaden meestal ontbreken en als ze er soms wel zijn even abrupt eindigen als ze beginnen, maar langs de oever van de Donau aan de Budakant van de rivier is een prima fietsroute. In Budapest blijven we drie dagen en bezoeken het Parlement (toegang gratis maar wel paspoort meenemen anders kom je er niet in), de prachtige St.Stefansbasiliek,het Heldenplein en omgeving,het House of Terror (over oorlog en opstand),de Markthallen,waar je prima je souvenirs kunt kopen,en uiteraard Buda met de Gellert-heuvel,Vissersbastion en al die andere bezienswaardigheden.In Budapest is zo veel te zien je kunt daar rustig je hele vakantie doorbrengen,maar zorg wel voor een goede reisgids, die is onontbeerlijk. Wij gebruikten de Capitoolgids van Boedapest en die zeer uitgebreid is.

Gustav UtcaBij vertrek hebben we nog het geboortehuis van de vader van Nely aan de Gustav utca in de wijk Rakosszentmihaly bezocht waarna we via Gödöllö en weg M3 naar het gezellige plaatsje Tokaj reden, bekend van zijn wijnen, waar we op camping Tiszla overnachtten. Een wandeling over de brug naar het centrum van Tokaj is zeer aan te bevelen.

Ons volgende doel is Szatmarcseke ,gelegen tegen de grens met Roemenië, Kerkhof Szatmarcsekewaar een zeer bezienswaardige begraafplaats onze interesse heeft. Hier staan 2 meter hoge, Szatmarcsekebootvormige grafzerken van hout, waarschijnlijk een overblijfsel van een oude Fins-Oegrische gewoonte om de doden in boten te begraven.

Hierna strijken we neer in Debrecen op camping Kerekestelepi bij een termaalbad, waarvan men gratis en onbeperkt gebruik mag maken.De bezienswaardigheden van deze stad liggen rond een verkeersvrij plein in het centrum en dat is op de fiets ook goed te doen ondanks het drukke verkeer hier en daar.Ten westen van Debrecen begint het gebied bekend als de pusta en vooral de pusta rond Hortobagy moet u bezoeken. Wij hebben dat al in een eerdere reis gedaan ,verlaten Debrecen via weg 4 en rijden naar Nadudvar om daar nog Szeged-campingeen stukje pusta te kunnen proeven en zetten vervolgens koers naar Szeged waar we naast de brug naar het oude centrum (Belvaros hid) aan de oever van de Tiszla een ruime camping vinden met slechte voorzieningen. De aanwezige termaalbaden staan allemaal leeg en het geheel maakt een verpauperde indruk.

Het centrum van Szeged is echter zeer de moeite waard ,we bezoeken het wederom op de fiets,wat prima te doen is, en vooral de Votiefkerk en de nabijgelegen Heldenpoort zijn indrukwekkend. Ook het Ferenc Moramuseum is in een zeer fraai gebouw gehuisvest met prachtige verlichte fonteinen. Ook elders in de stad, die een gezellige en sfeervolle indruk op Heldenpoortons maakt,treffen we nog een fraaie fontein aan. Op de vele terrasjes is het gezellig toeven.

Via weg 55 Baja-Bataszek-Palatinca rijden we een fraaie route om op camping Familia in Pecs neer te strijken, een kleine maar keurige en goed geleide camping net achter de plaatselijke Lidl-winkel. Omdat Pecs in een heuvelachtig gebied is gelegen en de temperatuur op het midden van de dag oploopt tot omstreeks 35oC nemen we bus 27 in plaats van de fiets om de stad te bezoeken. Ook hier fraaie gebouwen, opvallen het Nationaal Theater,het Stadhuis,de Gazi Kasimmoskee en de Sint Pieterskathedraal.

PecsMet een taxi keren we half in de middag terug naar de camping, de hitte en het ontbreken van ieder zuchtje wind benemen ons de lust om nog langer door deze stad te dwalen.Via Kaposvar en Marcali rijden we naar het Balatonmeer en bij Kestely vinden we op camping Zalatour een prima plek om zowel in het meer als in het zwembad af te koelen. Er is plaats genoeg midden in het hoogseizoen. Rond het Balatonmeer bevinden zich vele campings en dat is te merken, het is hier duidelijk drukker met toeristen. Kestely is een bezoek waard maar staat deze reis niet op ons programma.

Wij gaan nu op weg naar huis,rijden via Graz in Oostenrijk,waar we op camping Zentral een fraaie Schlusselfeldovernachtingsplaats vinden,om vervolgens via Liezen en Schladming en de A 10 Duitsland binnen te rijden en in Ubersee aan de Chiemsee op camping Rödlgries te overnachten.Via camperovernachtingplaatsen in Schlusselfeld (gratis, sanistation)en Freudenberg (ook gratis zonder voorzieningen) rijden we vervolgens naar huis, terugkijkend op een interessante en boeiende reis.(4248 km).

Nely en Chiel de Graaf