Griekenland: rondje Peleponessos en Athene 

Reisverslag Griekenland 2017.

 

Verslag van onze reis :Rondje Peloponessos met een huurcamper van 16 september tot 14 oktober 2017.

Wij huurden een camper van Camper Club Greece (www.campergreece.gr)griekenland route mobilegevestigd in Pallini, een buitenwijk van Athene en dicht bij het vliegveld van Athene. Het is geen camper club maar een commercieel bedrijf dat deze naam heeft gekozen.

 

Op zaterdag 16 september vliegen we met Transavia in ongeveer 3 uur naar Athene en bij aankomst worden we door Dimitri van Camper Club Greece opgewacht en naar Pallini gebracht waar de camper al klaar staat. Het is die dag erg warm, bijna 35o C, dus dat is wel even wennen. Na het tekenen van het huurcontract en hetdsc00868 mobile regelen van de borgstelling gaan we daarom zo snel mogelijk wat boodschappen doen en rijden de stad uit richting Korinthe en gaan naar de eerste camping die we tegen komen,camping Glaros in Kineta waar we een heerlijk plekje aan het water vinden. Helaas is het restaurant al gesloten want het seizoen is voorbij. In deze reis zullen we dat meer tegen komen dus moeten we regelmatig zelf aan het kokkerellen met onze beperkte inventaris. De camper heeft maar een heel beperkte inventaris en dat valt ons nogal tegen, slechts 1 grote pan en 1 koekenpan om in te koken of te braden is wel erg beperkt.

Maar het weer is geweldig en we kunnen heerlijk bijkomen en lekker zwemmen.Na twee nachtjes Glaros gaan dsc00881 small mobilewe weer op pad, langs de kust naar het Kanaal van Korinthe, een plek die je kent van vele foto's en die je wilt zien. Vanaf de brug hebdsc00880 mobile je een mooi uitzicht op het kanaal. Daarna rijden we naar de stad Korinthe en zoeken de noordingang van het kanaal op waar het veel minder druk is en waar de oude “diolkos” is waar vroeger ,voordat het kanaal er was,de scheepsladingen over land naar de andere kant van de landengte werden vervoerd. In de middag rijden we naar het oude Korinthe( Ancient Korinthe) en vinden een plekje op de Camperstop, een prima plek om het oude Korinthe te bezoeken

dsc00922 mobileVanaf de Camperstop linksaf wandel je in ongeveer 20 minuten naar de opgravingen van het oude Korinthe. Omdat het weer een warme dag gaat worden vertrekken we al op tijd, de temperatuur loopt in de middag op tot 36 graden en dat is nogal een belasting. De opgravingen zijn indrukwekkend en als senioren blijken we 50% korting te krijgen op de toegangsprijs maar dan moet je wel kunnen aantonen dat je daarvoor in aanmerking komt dus paspoorten meenemen. Een voorgenomen bezoek aan de 4 km verder op een heuvel gelegen Akrokrinthos schrappen we omdat de weg er naar toe nogal stijl is en we niet in de problemen willen komen met onze huurcamper.dsc00963 small mobile

S'Avonds is het heerlijk om buiten te zitten en eten we in het gezellige centrum heerlijk op een terrasje en voor een prijs waarvoor je in Nederland alleen in een snackbar terecht kunt.Hierna terug naar de zuidingang van het Kanaal van Korinthe en vanaf daar langs de kust zuidwaarts en neergestreken op camping Isthmia Beach waar we heerlijk 2 daagjes genieten van strand(kiezel) en zon.

                                                                                                                                                            Zuidwaarts rijdend bezoeken we daarna de historische plaats Epidauros waar vooral het prachtige amfitheater img 0846 small mobilede grote publiekstrekker is, een indrukwekkend groot openlucht-theater met een verbazend goede akoestiek. Ook het opgravingsterrein is omvangrijk en interessant. In Assisi overnachten we op camping Kastraki direct naast een “archeoligical site”

die we de volgende morgen bezoeken. Bij de Lidl in Nafplion vullen we onze voorraden weer aan en vinden in Astros een plekje op een camping aan de kust waar we nog een dagje extra blijven genieten van het mooie weer.

Naar Monemvassia is een prachtige rit door bergachtig gebied en grotendeels door het binnenland met af en toe mooie vergezichten en in Gefira, dat tegenover de “rots”ligt en waar we op de P overnachten, een prachtigimg 0865 small mobile uitzicht op Monemvassia en de zee. Met de shuttle-bus bezoeken we de volgende morgen Monemvassia, het bovenstad gedeelte is een flinke klim maar , evenals de benedenstad, zeker de moeite waard. Omdat we geen zin hebben om nog een nacht op het parkeerterrein te overnachten rijden we aan het eind van de middag langs de kust zuidwaarts en vinden ongeveer 5 km zuidelijk in Agios Stefanos een prachtig strandje om te zwemmen en te overnachten.dsc01146 mobile


In het volgende deel van onze route komen we geen campings tegen dus overnachten we in de buurt van Elea aan het strand waar al enkele campers staan. Volgende dag naar camping Gythion Bay, een nog vrij drukke camping met heel veel Duitse campers. Onze geplande wasdag valt de volgende dag in het water omdat de camping de hele dag zonder stroom zal zitten dus gaan we verder, We rijden een prachtige route over de Mani tot aan Porto Kagio, de zuidelijkste punt. Hier kun je prima overnachten maar het is een koele dag met veel wind en dat nodigt niet uit om hier te blijven,img 0859 small mobile

Na een overnachting aan een baai bij Areopoli, Karafostati geheten, bezoeken we de volgende morgen de grotten van Spileon Dirou bij Pirgos, De tocht door de grotten duurt ongeveer een uur, het eerste deel in een bootje en het laatste deel te voet. De grotten zijn echt prachtig en dit mag je niet missen als je in de buurt bent. Echt heel mooi.

Daarna vervolgen we onze rondreis en vinden in Fares, net voor Kalamata, een plekje op een rustige camping. De Lidl in Kalamata blijkt op zondag dicht te zijn als we daar boodschappen willen doen dus dat valt even tegen. In Petalidi pakken we een camping om de rest van de zondag van het mooie weer te kunnen genieten en een wasje te doenimg 0999 small mobile.

Naar Methoni nemen we de kleine weggetjes binnen door ,een prachtige route waarbij we door leuke kleine dorpjes komen. Methoni zelf wordt overheerst door een groot fort dat is gelegen op het uiteinde van dit schiereiland, we bezoeken het vanaf de dichtbij gelegen camping die ook aan de kust ligt. En s'middags op het strand lekker uitrusten en genieten.


In Pilos op de haven is een mooie parkeerruimte om een tijdje te staan en koffie te drinken en je hebt een prachtig uitzicht. We doen boodschappen in Kyparissos en brengen een bezoek aan het Paleis van Nestor. Daarna weer op eenvassaes4 small camping aan het strand genieten van het heerlijke Griekse weer.

Naar de Tempel van Apollo in Vasses, gelegen op een hoogte van 1131 meter, is een mooie maar tijdrovende rit, de afstand is niet zo groot maar het is klimmen en dalen en dat kost tijd. De tempel is indrukwekkend en de video over de restauratie, die nog gaande is, is interessant. En de rust in deze omgeving is overweldigend.

 Via Andritsena gaan we naar Olympia en strijken neer op de gezellige camping Alphios. Hier is het restaurant img 1058 small mobilenog open en het eten blijkt heerlijk te zijn. De archeologische plaats van Olympia is volgens de campingmevrouw slecht 800 meter maar het is wel dalen en stijgen. We gaan er dan ook met de camper naar toe want er is genoeg parkeerruimte. De archeologische plaats plus museum is prachtig en moet je gewoon een keer gezien hebben.

Via Patras rijden we met regenachtig weer naar Diakopto waar we aan het strand overnachten en de volgende dag met het treintje annex tandradbaan naar Kalavryta gaan, een mooie tocht door haventje4 mobileeen kloof met af en toe mooie vergezichten. In Kalavryta het museum bezocht dat gewijd is aan de genocide door de Duitsers in WO II als vergelding voor sabotage. De gehele mannelijke bevolking van 18 jaar en ouder,696 mannen, is op 13 december 1943 gefusilleerd

Via de nieuwe brug bij Patras( € 13,90 tol) rijden we vervolgens langs de noordkust van de Golf van Korinthe naar Delphi een mooie en rustige route.

Onderweg vinden we aan een kleine haven nog een mooie plek om te overnachten. We nemen in Delphi camping Delphi omdat we gelezen hebben dat je hier zo'n mooi uitzicht hebt en dat blijkt ook zo te zijn en img 1138 smalldaar genieten we s'avonds van.

Met de camper rijden we naar de opgravingen en het museum want het is vanaf de camping 3 km lopen en dat vinden we wat veel met deze temperaturen.

img 1155 small

De opgravingen van Delphi liggen tegen een berghelling en het is behoorlijk inspannend om deze te bezoeken dus we zijn blij dat we met de camper gegaan zijn. Hierna bezoeken we nog het klooster Osiou Louka, gelegen in een prachtig heuvelachtig landschap niet ver van de route naar Athene.

Tot slot van onze reis bezoeken we Athene, we overnachten op camping Athens, gelegen in de stad aan een zeer lawaaierige drukke weg. We bezoeken het centrum per taxi omdat die hier niet duur zijn en de route perimg 1181 small img 1208 smallbus en metro, die via de receptie van de camping zijn te verkrijgen, komen ons als nogal omslachtig voor. Op het Syntygmaplein trekt de show van de wacht voor het gebouw veel toeschouwers, de show vindt om het uur plaats en oogt voor ons een beetje overdreven.

Het bezoeken van de Akropolis is natuurlijk ,zowel letterlijk als figuurlijk, een hoogtepunt in onze reis maar ndsc00913 mobileog indrukwekkender vinden wij het op loopafstand gelegen archeologisch museum, dit is zowel qua gebouw als voor wat betreft het tentoongestelde fantastisch. Wij zouden iedereen, die in archeologie geïnteresseerd is, willen adviseren om dit museum te bezoeken.

De laatste dag verlaten we Athene en rijden naar Marathon, genieten nog wat van het mooie weer langs de kustweg naar Rafina en brengen tegen de avond de camper terug naar het startpunt van onze reis ,de Camper Club Greece vestiging in Pallini. De volgende dag zijn we dank zij Transavia weer thuis.

We kunnen terug zien op een mooie rondreis door een interessant deel van Griekenland en we hebben genoten van zowel de Griekse gastvrijheid als het mooie weer dat Griekenland in het naseizoen heeft. Minpuntje is het vele zwerfvuil dat je overal in dit land aantreft.

Vrij overnachten is in Griekenland officieel niet toegestaan maar wij, en velen met ons, konden ongestoord op veel verschillende plaatsen vrij overnachten. Voorzieningen zijn er dan meestal niet, wel kun je overval water innemen. Voor het lozen van vuil water of het toilet hebben alleen op campings voorzieningen gezien.

De wegen ,ook in het binnenland, zijn over het algemeen goed, wel is het in dorpjes soms wat krap. Ook overhangende takken zitten soms in de weg, vooral op campings,dus dat vraagt wel de nodige aandacht.