Egypte: land met historie.
Een bezoek aan Egypte was al enige tijd onze wens omdat de rijke historie van dat land ons intrigeerde. Via TV programma's op Nat.Geografic e.d.werd onze nieuwsgierigheid verder geprikkeld en dat wilden we wel eens met eigen ogen gaan zien.
In november 2009 bezochten wij Egypte,niet met de camper, omdat deze reis ons te lang zou duren, maar we boekten een kant en klare reis van 15 dagen ,bestaande uit een cruise van 7 dagen op De Nijl ,een bezoek van 3 dagen aan Caïro en als afsluiting een verblijf van 4 dagen in Hurghada aan de Rode Zee. In deze reis zaten diverse excursies die ons naar alle plaatsen zouden brengen die we wilden zien.
Op vrijdag de 13e november 2009 vertrokken wij met Transavia naar Luxor in Egypte. We zouden daar op het eind van de middag arriveren maar door een technisch probleem moest het vliegtuig uitwijken naar Sharm el Sheik voor een reparatie. Na ruim 5 uur wachten konden we de reis vervolgen en kort na middernacht arriveerden we alsnog in Luxor waar onze gids, Abbas,ons stond op te wachten. Na alle formaliteiten arriveerden we rond half drie op de cruiseboot en konden we ons eindelijk in onze kamer installeren.Echt lekker slapen deden we niet die eerste nacht aan boord maar de kamer is prachtig,ruim met een groot bed en een fraaie badkamer, net een hotel.
De cruise, wij voeren op het ms.Monte Carlo van Rederij Alexia,zal ons in 7 dagen van Luxor naar Aswan voeren en weer terug, met onderweg stops in Edfu en Kom Ombo, terwijl we drie dagen in Aswan blijven.
In Edfu bezochten we de Tempel van Horus, na Karnak de grootste tempel en ook de best bewaarde doordat hij in het zand begraven lag en er huizen overeen gebouwd waren voordat archeologen hem rond 1860 ontdekten. De tempel is gebouwd door Ptolemeus III in 237 dagen en was opgedragen aan de valkgod Horus. De tempel zou op de plek staan waar Horus met zijn oom Seth gevochten zou hebben om de wereldheerschappij.
Na een heerlijk dagje varen, waarbij we heerlijk kunnen ontspannen op het zonnedek met een prachtig
uitzicht over de Nijloevers, arriveren we in Aswan, de derde stad van Egypte. Met een bus vertrekken we de volgende morgen naar het Nassermeer waar op het eiland Agilkia de Tempel van Philae staat.
Deze laat de pracht van de bloei van Egypte onder de Grieken en Romeinen zien.De tempels, graftekens en kiosken van het eiland Philae werden tussen 1972 en 1980 verplaatst naar dit eiland om ze te beschermen tegen het water van De Nijl dat steeg door de bouw van de Aswandam. Deze tempel is opgedragen aan Isis,de vrouw van Osiris, die in de Romeinse tijd in de hele miditerrane wereld werd vereerd. Dat duurde tot 551 toen de verering van Isis plaats maakte voor die van de Maagd Maria.
Het is een bijzondere ervaring om het eiland met een boot te naderen.
Bij de onvoltooide obelisk,ons volgende bezoek, kun je goed zien hoe men zo'n kolos maakte,
de rotsmassa er omheen werd weggehakt zodat de obelisk over bleef.Indrukwekkend hoe groot en zwaar zo'n ding is en het is onbegrijpelijk dat ze die dingen nog wisten te vervoeren ook. Hierna bezoeken we het Papyrusmuseum waar ons kort wordt uitgelegd hoe papyrus wordt gemaakt. In het museum hangen beschilderingen op papyrus en die zijn te koop. Ook wordt nog een parfumfabriek bezocht waar je heerlijke oliën en parfum kunt kopen.
De vrije dag in Aswan gebruiken we voor een wandeling langs de Nijlboulevard en s'middagsmaken we een rijtoer met een koetsje door Aswan. Deze rijtoer brengt ons op plaatsen
waar we zelf niet naar toe zouden gaan en laat ons de contrasten zien tussen de betere wijken en de mindere wijken. Bijzonder interassant om dat allemaal te aanschouwen. Vooraf hebben we met de koetsier een tijdsduur en prijs afgesproken, dat was ons door de gids geadviseerd omdat er anders wel eens een wat al te hoge prijs uit kan rollen. Ondanks die afspraken last de koetsier onderweg twee tussenstops in, één bij zijn familie en de andere bij een kruidenwinkel waar ons vanalles wordt aangeboden, incl. thee. Het kost ons de grootste moeite om zo veel mogelijk af te slaan. Aan het eind van de rit zijn we langer onderweg dan afgesproken en de koetsier wil natuurlijk meer geld zien, aangedikt met zielige verhalen etc. Onderweg hadden we ons daar al op voorbereid en we geven hem het afgesproken bedrag en lopen weg. Hij sputtert wat tegen en zal ons ongetwijfeld in zijn eigen taal uitgescholden hebben maar dat hoort er hier bij. En verstaan doen we het niet dus dan deert het ons ook niet.
s'Avonds gaan we weer naar de Tempel van Philae voor een licht en geluidshow,zeer de moeite waard. Ook het in donker met een boot naar dat eiland varen is mooi om mee te maken.
De laatste dag in Aswan maken we een zeiltocht in een feloeka en bezoeken het Aswan Botanic eiland, op zich is het eiland niet zo bijzonder maar de zeiltocht was zeer de moeite waard en gaf de mogelijkheid om mooie foto's te maken.
Na alle bezoeken in Aswan gaat de bootreis weer terug over De Nijl richting Luxor, onderweg bezoeken we nog de tempel van Kom Ombo. De meeste Egyptische tempels zijn opgedragen aan één enkele god maar de tempel van Kom Ombo, waarvan de bouw is begonnen onder Ptolemeus, (ca 180 vChr.) en voltooid door de Romeinse keizer Augustus (30-14 vChr.) werd aan twee goden opgedragen: Horus de Grote en de krokodilgod Sobek.
Na terugkomst in Luxor staan ons nog enkele interessante excursies te wachten. Allereerst bezoeken we de vallei der koningen waar de farao's zich lieten begraven in in de rotsen uitgehakte graven. Deze zijn soms bijzonder fraai vorm gegevens en rijk versierd. Slechts een beperkt aantal graven is te bezichtigen en bezoekers mogen maximaal drie graven bezoeken, dit alles om beschadigingen te beperken. Er mag hier niet gefotografeerd en gefilmd worden.
Iets zuidelijker van het dal der koningen ligt het dal der koniginnen ,hier kunnen ook graven bezocht worden maar deze zijn veel minder groots en veel minder zorgvuldig afgewerkt. Alleen het graf van Nefertari, de vrouw van Ramses II,vormt een uitzondering.
De graftempel van Hatshepsut (zij was de enige vrouwelijke farao die Egypte heeft geregeerd) is fraai gelegen tegen de bergen en voor een belangrijk deel daarin uitgehakt. Vanuit Luxor kun je deze tempel al zien liggen.
De kolossen van Memnon, in feite zijn het de kolossen van Amenhotep III (1386-1349 v.Chr) ,kijken vredig uit over de velden rond Luxor ,zich niet bewust van het feit dat de dodentempel die ze ooit bewaakten,al lang verdwenen is.
Hierna bezoeken we het enorme en zeer indrukwekkende tempelcomplex Karnak bij Luxor. Dit complex
bestaat uit diverse tempels en het totaal komt zeer overweldigend over en het is één van de meest bijzondere religieuze plaatsen ter wereld. Als bezoeker voel je je nietig tussen de enorme, soms tot 43 meter hoge kolommen. Het hart wordt gevomd door de tempel van Amon, gebouwd door Ramses II, en bestaat uit een "woud" van zuilen,opgedragen aan de drie-eenheid van Thebe(Luxor heette vroeger Thebe),de goden Amon,Mut en Khonsu. Je kunt hier een flinke rond wandeling maken en onderwijl al dat moois bewonderen.
Tot slot brengen we nog een bezoek aan de Tempel van Luxor, gelegen midden in de stad. De bijgelegen sfinxen-straat is zeer fraai en indrukwekkend. Rondom deze tempel wordt de bestaande bebouwing de komende jaren totaal verwijderd teneinde verdere opgravingen te kunnen doen.
Vanuit Luxor vliegen we met een binnenlandse vlucht van Egypt Air in ruim een uur naar Caïro en vinden onderdak in het fraaie Pyramids Park Resort ,gelegen vlak bij de pyramiden van Gizeh.
Caïro by night is een door onze gids Hatem zelf georganisserde excursie en daarbij zeilen we in een feloeka een uurtje op De Nijl in hartje Caïro waarna we een bezoek brengen aan het nachtelijk hart van de stad.Heel boeiend en zeer de moeite waard. We zitten op een terras in een volksbuurt van CaÏro en maken kennis met het leven op straat, zoals dat zich in de avonduren in deze stad afspeelt. Het lijkt wel of iedereen s'avonds naar buiten komt want het is overal een drukte van jewelste.In het Egyptisch museum (waar niet gefotografeerd of gefilmd mag worden) bezoeken we misschien wel de grootste collectie antiek ter wereld, zeker als je bedenkt dat slechts een deel is tentoongesteld. Alleen al de hoeveelheid schatten van Tuthankhamon is overweldigend en dit is slechts een beperkt deel van het totaal.We hebben twee-en-een-half uur en eigenlijk is dat veel te kort om alles te zien maar we krijgen een goede indruk van de prachtige collectie.
Daarna door de stad naar Gizeh waar we de pyramiden van Gizeh en de sfinx bezoeken, zeer indrukwekkend. De hoogste pyramide hier is die van Khufu(Cheops) en die was 146,6 meter hoog en is nu "gekrompen" tot 137,5 meter hoog en gebouwd met 2.300.000 blokken met een gemiddeld gewicht van 2,5 ton elk. Hoe men dat vroeger voor elkaar heeft gekregen is een raadsel. Vooral de afmetingen zijn zeer indrukwekkend. Ook de sfinx is van indrukwekkende afmetingen en dit symbool van het oude Egypte, wat je overal op ziet afgebeeld, mag zich verheugen in veel belangstelling: het is er gewoon erg
druk. Maar we kunnen alles goed bekijken en bewonderen.
Als we willen vertrekken zien we op het parkeerterrein de auto van Emiel en Saskia staan, zij zijn op 4 oktober gestart met een grote rondreis van ongeveer een jaar door Europa,Afrika en Azië en via email heb ik bij hun voorbereiding kontakt met hen gehad met betrekking tot onze ervaringen in Syrië en Jordanië.
Ik stop een kaartje tussen de ruitenwisser en s'avonds krijgen we een sms'je en de volgende dag ontmoeten we elkaar in het resort. Heel verrassend en heel leuk. Wilt u ze volgen ? Kijk op www.slippersopreis.nl
Als slot van ons bezoek aan Caïro brengen we nog een bezoek aan de Citadel en de binnen de citadel gelegen moskee. Vanaf de citadel hebben we een fraai gezicht op de stad Caïro voorzover de smog dat tenminste toe laat.
s'Middags kunnen we nog even een kijkje nemen in een bazaar en tevens wat inkopen doen.
Met een bus gaan de de volgende dag naar Hurghada aan de Rode Zee, een rit van ongeveer 6 uur ( 490 km).In het Sonesta Pharaoh Beach Resort kunnen we nog een paar dagen genieten van het mooie weer en alle overweldigende indrukken op ons in laten werken. De resorts hier hebben allemaal mooie zwembaden en liggen allemaal dicht aan de kust. Het water in zee is prachtig helder en nodigt uit om te gaan snorkelen, een wetsuit en een snorkelset kun je hier huren en van die mogelijkheid maak ik graag gebruik. En de onderwaterwereld is hier inderdaad betoverend mooi.
Op vrijdag de 27e vliegen we weer met Transavia terug en na een voorspoedige vlucht landen we om 23.40 op een koud en nat Schiphol. Na onze auto bij Park en Fly te hebben opgehaald zijn we om 01.30 uur weer in ons eigen huis in Wervershoof na een zeer indrukwekkende reis.