Berlijn-Potsdam 2002

POTSDAM en BERLIJN,een sterk duo.

Met de camper een stad bezoeken is voor veel, vooral wat oudere mensen iets waar ze erg tegenop zien. Toch is het bezoeken van deze twee prachtige steden met de camper prima te doen.

Omdat wij vanuit het noorden kwamen bezochten we eerst Oraniënburg en het nabijgelegen Sachsenhousen . In Sachsenhousen ligt het voormalige concentratiekamp van die naam wat nu is Sachsenhauseningericht als museum.

De toegang tot dit museum is gratis. Het museum geeft een goed beeld van wat zich hier in, maar vooral nog na WO II heeft afgespeeld. Nadat de oorlog was beëindigd hebben de toenmalige Russische "beheerders" van dit gebied dit kamp nog een flink aantal jaren gebruikt om hun politieke tegenstanders te laten verdwijnen, iets wat bij veel mensen, ook bij ons, niet bekend was.

In Oraniënburg staat een prachtig slot waarin thans een museum gevestigd is

Oraniënburg

 

Berlijn bezochten wij vanaf de "reisemobil-stellplatz" in Spandau . Deze is heel erg makkelijk te vinden, Vanuit zowel het centrum als vanuit Potsdam wordt Spandau al aangegeven, bij de grote rotonde in Spandau rechtsaf resp. rechtdoor, de Neuendorfer strasse in en na ruim een kilometer ziet u links een camperbord + het getal 86.Stellplatz Spandau

.

De stellplatz is gevestigd op het terrein van een oude kazerne en biedt plaats aan zeker 100 kampeerauto’s. Voor € 10 per nacht hebt u alle nodige voorzieningen plus informatie hoe de stad te bezoeken. Nadeel is wel dat de stellplatz in de aanvliegroute van het vliegveld ligt.

Vlak voor de poort van de camperplaats is een halte van bus 145 (halte Klinkenberg) en deze brengt u in ca. 40 minuten in het centrum op het eindpunt "Zoölogische Garten".

Van hieruit kunt U alle mogelijke aansluitingen van bus ,metro en trein nemen terwijl in de directe nabijheid , op de Kudam (hiermee duiden de Berlijners de Kurfürstendamm aan) ook een opstapbus (van de BVB Stadrundfahrten) vertrekt die U langs alle hoogtepunten brengt. Voor € 18 mag u de gehele dag gebruik maken van deze bus en kunt u zo vaak in en uitstappen als u wilt. De hele route duurt 2 uur.Laatste stop is Slot Charlottenburg en hier kunt U desgewenst direct in bus 145 stappen om terug te gaan naar de camper.

Berliner DomBerlijn is een grote stad met 3,4 miljoen inwoners en heeft de toerist veel te bieden.Vooral met betrekking tot de recente geschiedenis is Berlijn intressant.De sporen van de gehate muur zijn inmiddels volledig uitgewist maar voor de toeristen is nog een klein stukje muur bewaard en dat wordt dan ook massaal bezocht.

Daarnaast zijn bezienswaardig: KaDeWe (Kaufhaus des Westens), Jüdisches Museum, Checkpoint Charlie, Berliner Dom, Brandenburger Tor, Reichstag , Slot Charlottenburg enz

Charlottenburg

In Potsdam is slot en park Sanssouci echt heel erg fraai en een bezoek meer dan waard.Met de kampeerauto kun je parkeren op het parkeerterrein voor bussen ( € 3,50 p.d.) en voor deze prijs mag je er s’nachts ook blijven staan. Er is overdag een openbaar toilet maar verder zijn er geen voorzieningen dus zorg ervoor dat u voldoende water in de tank hebt.

Het slot kan alleen bezichtigd worden met een rondleiding (€ 8,- p.p.) maar is z’n vrij hoge prijs zeker waard. De rondleiding duurt drie kwartier. Wat u beslist niet mag overslaan is de "Grosse en de "Neue Kammern", oorspronkelijk ontworpen als orangerie maar later in een onderkomen voor gasten veranderd.

Sans SoussieOok een bezoek waard is Schloss en Park Babelsberg gelegen aan de Tiefer See.

Daarnaast biedt Potsdam nog verschillende andere bezienswaardigheden, zoals de Friedrichskirche, Kirche St.Peter und Paul, Nikolaikirche en ook een Brandenburger Tor.

Naast al dit fraais zijn Potsdam, maar vooral Berlijn gewoon steden waar het gezellig is en waar je heerlijk kunt flaneren of op een terrasje iets kan drinken om intussen mensen te kijken want vooral Berlijn is een multiculturele stad. En met de kampeerauto zijn deze bestemmingen in één of enkele dagen heel ontspannen te bereiken en daarom zeer geschikt voor wat ik noem een "tussendoor-reisje".

Chiel de Graaf.